Romanya, Avrupa Birliği’ne üye olma sürecinde olmakla beraber henüz Schengen Birliği’ne dahil edilmemiştir. Bu nedenle Romanya vizesi bir Schengen vizesi değildir. Ancak herhangi bir ülkeden Schengen vizeniz var ise ve bu Schengen vizenizi ilk olarak almış olduğunuz ülkeye kullandıysanız bu vize ile Romanya’ya giriş sağlayabilirsiniz. Ancak Romanya vizesi ile Schengen topraklarına giriş yapamazsınız. Özellikle kara yolu ile Romanya’ya seyahat etmek vatandaşlarımız Yunanistan Schengen vizesine başvuru yaparak Schengen vizesi alabilir hem Yunanistan sınırını geçerek Romanya’ya ulaşabilir, hem de sonraki seyahatleri için de avantaj olması açısından bir Schengen vizesine sahip olabilirler. Bu konuda sizi doğru yönlendirebilmemiz için lütfen acentemizin uzman personelleri ile iletişime geçiniz.
Bordo pasaporta sahip vatandaşlarımızın Romanya’ya gerçekleştirmek istedikleri seyahatlerinde vize almaları zorunludur. Diğer pasaportlara sahip yeşil pasaportlu, gri pasaportlu veya siyah pasaportlu vatandaşlarımız ise 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaftırlar.
Romanya vize başvuruları ön başvuru şeklinde online olarak yapılmaktadır. Ancak randevu gününüzde Romanya vize işlemleri için konsolosluğa şahsen gidilmesi gerekmektedir. Öncelikle yapılması gereken seyahat amacınıza göre seyahatinizden en az birkaç ay önce acentemizden Romanya vize evrak listesini temin etmektir. Bu listeye göre belgelerinizi hazırlayıp acentemize teslim edebilirsiniz. Siz belgelerinizi teslim ettikten sonra belgelerinizin başvuruya uygunluğu acente personelimiz tarafından kontrol edilir, eksik belgeniz varsa tarafınıza bilgi verilir ve bu belgeleri en kısa sürede tamamlamanız istenilir. Tüm belgeler tamam olduktan sonra acente personelimiz konsolosluğun portalından başvuru için gerekli işlemleri gerçekleştirir. Romanya vize başvuru formu randevu alma aşamasında online olarak acentemiz tarafından doldurulmaktadır. Vize başvuru formu doldurulup tüm belgeleriniz online sisteme yüklendikten sonraki 1 hafta içerisinde konsolosluktan Romanya vize randevu tarihiniz e-mail olarak bildirilmektedir.
Romanya vize randevu tarihiniz, Romanya vize başvuru formunuz ve bununla birlikte Romanya vizesi için gerekli belgeler hazırlanıp sisteme online olarak yüklendikten sonraki 1 hafta içerisinde konsolosluk tarafından mail yoluyla bildirilmektedir. Romanya vize işlemlerinde genellikle randevu tarihleri yoğunluk nedeniyle uzak bir tarihe verilmektedir. Romanya Konsolosluğu Romanya vize randevunuzu belirlerken seyahat tarihinizi dikkate almaz, kendi takvimlerindeki müsaitliğe göre randevu oluşturulur. Bu nedenle zaman zaman Romanya vize randevusu seyahat tarihinizden daha sonraki bir tarih için belirlenip size gönderilir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak adına Romanya seyahatlerinizi erken organize etmenizi ve seyahat başlangıç tarihinize en az 2 ay kala Romanya vize başvuru işlemine başlamanızı tavsiye ederiz.
Romanya vize randevuları genellikle sabah saatlerine verilmektedir. Romanya vize randevusuna başvuru sahibi şahsen katılmaktadır, ancak Schengen ülkelerindeki gibi parmak izi yoktur. Şahsen belgelerinizi verip görüşmeye girersiniz. Belgelerle ilgili bir uyuşmazlık olması durumunda randevu anında size verilen süre içerisinde o belgeyi düzeltmeniz istenebilmektedir. Tüm belgeleriniz tamam ise görüşmeden sonra size pasaportu geri iade alabileceğiniz saat bildirilir. Farklı şehirden gelip İzmir, İstanbul veya Ankara’daki Romanya Konsolosluğu veya Romanya Büyükelçiliği’nden işlem yaptıran kişiler için pasaport teslimatı genellikle aynı gün içerisinde yapılır. Eğer resmi ikametgah adresiniz başvuruyu yaptığınız şehir görünüyorsa pasaportunuzun sonucunu ertesi gün gelip almanız istenmektedir. Bu durum kural değildir, uygulama genel olarak böyledir ancak konsolosluğun yoğunluğuna, karar verme sürecine ve inisiyatifine göre süreler 48 saate kadar uzayabilmektedir. Söz konusu süreçler C tipi kısa dönem Romanya vize başvuruları için geçerlidir. D tipi uzun süreli Romanya vize başvuruları ile Romanya aile birleşimi gibi diğer uzun dönem kalışlı vize başvuruları için bu süreler çok daha uzundur.
T.C. toprakları içerisinde 3 tane Romanya Konsolosluğu mevcuttur. Bunlar 3 büyük şehrimiz İzmir, İstanbul ve Ankara’dır. Romanya Konsolosluğu tarafından alınan Romanya vize başvuruları için Türkiye’de yaşamış olduğunuz ile göre başvuru yapmanız gereken konsolosluk bilgisi değişmektedir. Romanya Konsolosluğu’nun görev dağılımlarına göre başvuruya gideceğiniz şehir ve dosyanızı teslim edeceğiniz yer farklılık gösterecektir.
İzmir Romanya Başkonsolosluğu yetki alanındaki şehirler İzmir başta olmak üzere Manisa, Muğla, Afyon, Aydın, Uşak, Çanakkale, Balıkesir, Denizli, Burdur, Isparta ve İçel yani Mersin’dir.
İstanbul Romanya Konsolosluğu yetki alanındaki şehirler İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Yalova, Kütahya, Kırklareli, Tekirdağ, Bolu, Sakarya, Zonguldak, Bilecik, Düzce, Bartın ve Karabük’tür.
Diğer şehirlerde yaşayan tüm vatandaşlarımızın Ankara Romanya Büyükelçiliği’nden başvuru yapmaları gerekmektedir. Türkiye haritasına baktığınızda İzmir veya İstanbul yetki alanında olabileceğini düşündüğünüz Bursa, Antalya ve Edirne şehirleri de Ankara Romanya Büyükelçiliği yetki alanındadır. Bu konuya da ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.
Romanya vizeleri 3 ayrı kategoride incelenebilir. Birincisi Romanya kısa süreli oturum vizesi başlığı altında, ikincisi Romanya uzun süreli oturum vizesi başlığı altında ve üçüncüsü Romanya aile tamamlama vizesi başlığı altında incelenir.
Romanya kısa süreli oturum vizesine ait alt başlıklar şöyledir; Romanya transit vizesi veya Romanya havalimanı transit vizesi, Romanya turistik vize, Romanya ticari amaçlı vize, Romanya ziyaret vizesi, Romanya sportif faaliyet vizesi, Romanya nakliye taşımacılık vizesi, Romanya kültürel, bilimsel, kısa dönem tıbbi tedavi veya bunlara uygun başka faaliyetler vizesidir.
Romanya uzun süreli oturum vizesine ait alt başlıklar; Romanya mesleki faaliyet vizesi, Romanya ekonomik faaliyet vizesi, Romanya ticari faaliyet amaçlı vize, Romanya çalışma izni veya Romanya çalışma vizesi, Romanya geçici görev vizesi, Romanya öğrenim vizesidir.
Romanya aile tamamlama vizesine ait alt başlıklar ise; Romanya vatandaşı ile evlenme ve iki yabancı vatandaşın evlenmesidir.
Romanya vizesi için gereken evraklar nelerdir, Romanya vizesi ücretleri nelerdir, Romanya vize reddi durumunda ne yapılması gerekir, Romanya vize geçerlilik süresi nedir gibi diğer sorularınızın yanıtları için Romanya vize işlemlerimize ait alt kategorilerimizi de inceleyebilirsiniz.