Balkanların kuzeyinde, Orta Avrupa’nın kuzeybatısında kalan Romanya, Ukrayna, Moldova, Macaristan, Bulgaristan ve Sırbistan’a komşudur. Ülkemizden hem direkt uçuşlar ile hem de karayolu ile ulaşımın çok kolay olduğu ülkenin doğal ve tarihi zenginliklerine hayran olabilirsiniz. Eminim birçok kişi Romanya’da görülecek ne var ki diyebiliyor olabilir? Bu nedenle yazımızda size Romanya’nın büyüleyici güzelliklerinden bahsedeceğiz.
2007 yılında Avrupa Birliği’ne katılmış olan Romanya, henüz Schengen Anlaşması’nın bir parçası olmamıştır. Bu nedenle Romanya vize başvurusu yaparak aldığınız vize Schengen ülkelerinde geçerli değildir, sadece Romanya’ya seyahat edebilmenize olanak sağlar. Ancak bir Schengen vizeniz var ise bu vize Romanya’yı ziyaret edebilirsiniz. Ülke ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve turizme dayanır. Bu nedenle hem şehir hem de kırsal yaşam ülkede hüküm sürmektedir. Başkent Bükreş Avrupa’nın en önemli şehirlerinden birisidir. Geniş bulvarları ve bazı yapıları nedeniyle Paris’e benzetilen şehir, ayrıca doğal ve tarihi güzellikleri, her yıl düzenlenen festivaller ve yaz kış ayrı şekilde hareketli gece hayatı ile son yıllarda turistlerin en sık tercih ettiği destinasyonlardan biri haline gelmiştir.
Romanya’nın güneydoğusunda yer alan Bükreş şehrinde ortalama 2,5 milyon civarı insan yaşamaktadır. Ülkenin en kalabalık şehri olan Bükreş’ten Bulgaristan’a 80 km gibi bir yol kat ederek ulaşabilirsiniz. Şehrin güneyinden meşhur Tuna Nehri geçmektedir. Bükreş’te gezilecek yerler çoktur ancak içlerinde bir numarası Parlamento Binası’dır. Çavuşesku döneminde yapımına çok yüksek paraların harcandığı bina Romanyalılar için ihtişamlı yapısı ile Çavuşesku’nun kibrini ve otoriterliğini ifade etmektedir. Gelen turistiler için ise ihtişamlı bir yapıdır. Sosyalizm mottosuyla yapımına başlayan bina için Bükreş şehir merkezinin beşte biri yıkılmıştır.
Bükreş’in en meşhur caddesi Calea Victorieri üzerinde yer alan Ulusal Tarih Müzesi’nde ise kraliyet ailesine ait kıymetli eşyalar ve hazinenin bir kısmı sergilenmektedir. Neo-klasik mimarinin bir örneği olan bina 70 yıl postane olarak hizmet vermiş ardından tarih müzesine dönüştürülmüştür. Bükreş’in merkezinde yer alan diğer bir turistik nokta ise Macca Villacross Pasajı’dır. Dış mimarisi at nalı şeklinde olup iç mimarisi bir çatal şeklinde olan bu değişik yapının bir ucu Zafer Bulvarı’na diğer bir ucu ise Lipscani’ye çıkmaktadır. Burada genellikle Kapalıçarşı tarzında kuyumcular ağırlıkta olup, içerisinde ayrıca nargile kafeler, kahveciler, ufak restoranlar da bulunmaktadır. Hem Romanya hem de Doğu Avrupa sanatına dair çok sayıda eserin sergilendiği Ulusal Sanat Müzesi de görülebilecek önemli yerler arasındadır. Bükreş’in en güzel mimarilerinden biri olan George Enescu Müzesi aynı zamanda Cantacuzino Sarayı olarakta bilinmektedir. Adını Romanya’nın en büyük müzisyeninden alan müzede ünlü sanatçının el yazıları, müzik eserleri, evine ve şahsına ait özel eşyaları, enstrüman ve madalyaları sergilenmektedir. Bükreş’te görülebilecek diğer yerlerin isimleri zamanında manastır olarak kullanılan Cotroceni Sarayı, Grigore Antpia Doğa Tarihi Müzesi, Cişmigiu Bahçeleri, Herastrau Parkı, CEC Sarayı, Zafer Takı, Old Town’dır.
Romanya’nın Bükreş’ten sonra en çok tercih edilen bölgesi Dracula’nın şatosu olarak bilinen Bran Şatosu’nu da içine alan bölge Transilvanya’dır. Transilvanya bölgesine seyahat edenler Romanya’da bu kadar masalsı güzellikte bir yer olduğuna inanamamaktalar. Transilvanya içerisinde bir çok köy, kasaba ve şehir bulunuyor. Bunların hepsini rotanıza eklerseniz gezmek baya uzun sürecektir. O nedenle belli başlı yerlerini görmek ziyaretçiler için daha mantıklı olmaktadır. Bram Stoker’ın meşhur Dracula romanında adı geçen Kont Dracula Bran Kalesi’nde yaşamaktadır. Bran, sadece şatoyu görmeye gelen ziyaretçilerle dolup taşmaktadır zira bu bölgede şato dışında görülebilecek pek başka bir yer yoktur. Bran seyahatinizi kısa tutarak Braşov’a geçebilirsiniz. Braşov Osmanlı’dan korunmak amacıyla Macaristan Kralı zamanında Alman şövalyelerden yardım almış, bu şehir buraya yerleşen şövalyeler tarafından kurulmuş bu nedenle Ortaçağ kokusunun hissedildiği şehir Almanya Bavyerasından da esintiler taşımaktadır. Braşov’un şirin evlerine ve meydanlarına bayılacaksınız. Burada gotik tarzda yapılmış bir kilise olan Black Church Rumence adıyla Biserica Negra’yı da mutlaka görmelisiniz. Şehrin ana meydanı Piata Sfatului hem gündüz hem geceleri epey hareketlidir. Ayrıca Avrupa’nın en dar sokağı seçilen Strada Sforii ve 1494 yılında yapılmış olan Beyaz Kule’yi de mutlaka ziyaret rotanıza eklemelisiniz. Transilvanya bölgesinde ayrıca Prens Charles’ın da hayran kalıp kendisine bir ev satın aldığı Viscri Köyü, Sighişoara, Sibiel, Sibiu ve Sinaia’yı da mutlaka görmeniz gerekiyor. Romanya’da ayrıca görülmesi gereken, geçmişi milattan önce 600 yıllarına dayanan ve 2600 yıllık bir geçmişi bulunan Köstence şehridir. Şehir Tuna Nehri ve Karadeniz arasında kalmaktadır. Denizi ve güneşiyle en güzel yaz tatillerinden birini geçirebileceğiniz bu şehre yazın gitmenizi tavsiye ederiz. Şehrin doğal güzelliği insana huzur ve sakinlik verirken, gece hayatı ise doyasıya bir eğlence vaat etmektedir. Romanya’yı ziyaret edebilmeniz için Romanya vizesine ihtiyacınız olacak. Seyahat planınıza başlarken Romanya vize işlemleri konusunda acentemizden destek almayı lütfen unutmayın.
Romanya Vizesi İçin Konsolosluk Bölge Ayrımı Var mıdır?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye’de ikamet eden diğer ülke vatandaşlarının Romanya vize işlemleri yapılmak üzere İzmir, İstanbul ve Ankara şehirlerimizde Romanya Konsolosluğu ve Romanya Büyükelçiliği bulunmaktadır. Her şehirdeki konsolosluğun görev alanında belirli şehirlerimiz bulunmaktadır. Başvuru sahipleri hangi şehirde ikamet ettiklerine göre başvuru yapılacak olan konsolosluk bilgisini güncel ve detaylı olarak acentemiz personelinden öğrenebilirler. İzmir’den başvurusu yapılabilecek şehirler, Mersin, Isparta, Manisa, Muğla, Burdur, Afyon, Denizli, Aydın, Uşak, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir’dir. İstanbul’dan başvuru yapabilecek şehirler, Karabük, Düzce, Sakarya, İstanbul, Kütahya, Kocaeli, Kırklareli, Yalova, Tekirdağ, Bilecik, Bolu, Zonguldak ve Bartın’dır. Geriye kalan tüm şehirlerimizde yaşayan vatandaşlarımız, Antalya, Edirne ve Bursa da dahil olmak üzere Ankara’dan başvuru yapmaları gerekmektedir.
Romanya Vizesi Schengen Vizesi Midir?
Romanya 2007 yılında Avrupa Birliği’ne kabul edilmiş ülkelerden birisidir ancak henüz Schengen Anlaşması’nın bir parçası olmamıştır. Bu nedenle Romanya’dan alınan vize Schengen vizesi olmamakla beraber, farklı ülkeden alınmış bir Schengen vizesine sahipseniz Romanya’ya seyahat edebilmektesiniz. Yani Romanya Schengen vizeniz ile vizenizi daha önceden Schengen vizenizi almış olduğunuz ülkeye kullanmış olmanız koşulu ile sizi topraklarına alabiliyor ancak kendi vizesi ile henüz diğer Schengen ülkelerine seyahat gerçekleştirilemiyor. Bu konuda halkımız arasında yanlış bir algı olup, kulaktan dolma yanlış bilgilerle seyahat planlayıp mağdur olmamanızı ve Romanya vize işlemleriniz için bu konuda en az 15 yıllık deneyimli personeli ile sizlere profesyonel bir vize hizmeti sunan acentemizden yardım almanızı tavsiye ederiz.
Romanya Vize İşlemleri için Yetkili Kurum Neresidir?
Romanya vize başvuru işlemleri için yetkili kurumlar İzmir’de bulunan Romanya Başkonsolosluğu, Romanya İstanbul Başkonsolosluğu ve Romanya Ankara Büyükelçiliği’dir. İkamet ettiğiniz şehre göre hangi ilden başvuru yapılacağı bilgisini belgelerinizle birlikte acentemize gelmeniz durumunda acente personelimiz size bildirecektir. Romanya vize başvuru işlemlerinin ilk aşaması online olarak yürütülmektedir. Önce tüm belgeleriniz konsolosluğun online sistemine yüklenir, acentemiz tarafından başvuru formlarınız doldurulur ve konsolosluk sisteme yüklenen belgeleri ve başvuru formunuzu inceledikten sonra acentemize Romanya vize başvurusu için başvuru sahibi adına olan randevu tarihini bildirir. Randevu tarihinizde acente personelimiz size eşlik ederek işlemleriniz konusunda yardımcı olmaktadır. Romanya vize işlemlerinde parmak izi uygulaması yoktur, sadece mülakat vardır. Ankara Büyükelçiliği zaman zaman kişileri 2. Bir görüşmeye de çağırabilmektedir. İstanbul ve İzmir Başkonsolosluklarında yapılan işlemlerin süreçleri daha az zaman almaktadır.