Yunanistan Schengen bölgesine dahil olan Avrupa birliği ülkelerinden biridir. Umuma mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin Yunanistan seyahatleri için vize almaları gerekmektedir. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport sahiplerinin 90 günü aşmayan seyahatleri için vize istenmemektedir. Yunanistan’a yapacağınız 90 günü aşan seyahatleriniz için Yunanistan Ulusal Vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Yunanistan vize başvurusu ikamet ettiğiniz ile göre İzmir ve İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğuna iletilmek üzere konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerine yapılmaktadır. Yunanistan Vize Başvuru merkezlerinde başvurular randevu alınarak yapılmaktadır.
Yunanistan’a yapacağınız 90 günden az turistik seyahatleriniz için detaylı seyahat planınızı açıklayan otel, uçak, feribot gibi seyahat evraklarınızla birlikte Yunanistan Turistik Vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Yunanistan’a yapacağınız seyahatiniz firma ziyareti, fuar, toplantı, kongre gibi amaçlarla yapılacak ise orada yapacağınız görüşmenin detayını içeren davetiye veya katılım göstereceğiniz fuar, konferans ve benzeri etkinliklerin giriş biletleri gibi seyahat amacınızı kanıtlayıcı evraklarla birlikte Yunanistan Ticari Vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Yunanistan’a yapacağınız seyahatin amacı orada bulunan bir akraba veya
Ziyaret amaçlı seyahatleriniz için C tipi Yunanistan Schengen vizesi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bu seyahatlerinizde Yunanistan’da yaşayan akrabanız veya arkadaşınız belediye onaylı davetiye göndermesi gerekmektedir.
Yunanistan üzerinden aktarma yaparak başka bir ülkeye geçiş yapacaklar için Yunanistan zorunlu transit vize uygulamaktadır. Yunanistan Transit Vize başvuruları yine Yunanistan başvuru merkezlerinden randevu alınarak yapılabilmektedir.
Yunanistan’a yapacağınız seyahatiniz 90 gün ’den fazla olacaksa D tipi vize olarak Yunanistan aile birleşimi, Yunanistan çalışma vizesi, Yunanistan eğitim vizesi olarak seyahat amacınıza göre başvuruda bulunmanız gerekir.
Yunanistan’da kurs veya mesleki eğitim veya üniversite eğitimi alacaksanız, Yunanistan’da eğitim alacağınız kurumdan alınacak eğitimin detaylarını ve kimlik bilgilerinizi içeren bir kabul belgesi alınarak Yunanistan Eğitim Vizesi ’ne başvurulması gerekmektedir.
Yunanistan çalışma vizesi başvurusu için Yunanistan’da çalışacağınız şirket ile olan iş sözleşmeniz ve şirket evraklarının size gelmesiyle birlikte mesleğinize ve mezuniyetinize ilişkin evraklarınızla birlikte Yunanistan vize başvuru merkezine başvuru yapmanız gerekmektedir.
Yunanistan aile birleşimleri vize başvurularında da eşinizin evrakları ve evliliğinize dair evraklarınızla Yunanistan vize başvuru merkezine aile birleşimi vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Yunanistan vize başvurunuz için gerekli evraklar seyahat amacınıza göre detaylanmaktadır. Bu evraklardan bir kısmı tüm başvuru sahiplerinden istenen genel evraklardır. Seyahat amacınıza göre bu evraklara farklı evraklar da eklenmesi gerekmektedir. Tüm başvuru sahiplerinden şu evraklar istenmektedir;
Yunanistan konsolosluğu ve vize başvuru merkezi kullanılan evrakların yeni tarihli olmasını istemektedir. Güncel tarihli olmayan evraklarla yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
Yunanistan vize başvurularında kullanılacak banka hesap hareketleri dökümü en az son 3 ayı kapsamalı, alındığı tarih itibariyle ise 10 günden eski olmamalıdır. Hesap hareketleri dökümü ile birlikte bankanın imza sirküleri de alınmalıdır. Evraklar kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır.
Yunanistan vize başvuru formu eksiksiz ve birbiriyle tutarlı olacak şekilde doldurulup başvuru sahibi tarafından imzalanması gerekmektedir. Vize başvuru formunun yanlış veya tutarsız doldurulması başvurunuzun kabul edilmemesine veya vizenizin reddedilmesine sebep olabilir.
Yunanistan ticari vize başvurularında istenen konsolosluğa hitaben yazılacak vize talep dilekçesi şirketin antetli kağıdına yazılmalı ve dilekçenin sonunda kaşe ve imza mutlaka bulunmalıdır. Yazılacak dilekçede seyahat amacına, seyahat tarihlerine ve gidecek kişilik kimlik bilgilerine mutlaka yer verilmelidir.
Yunanistan ticari vize başvurularında konsolosluğa hitaben yazılacak ve Yunanistan’daki şirketten gelecek bir davetiye veya seyahatiniz fuar katılımım gibi bir amaçla yapılacaksa fuar giriş biletleri, katılım belgeleri gibi kanıtlayıcı evrakları da başvurunuza eklemeniz gerekiyor.
Yunanistan vize başvurularında daha önce biyometri bilgilerini vermemiş olan kişilerin mutlaka bulunması gerekmektedir. Daha önceden aldıkları vizelerinde ‘VIS’ ibaresi bulunan başvuru sahiplerinin başvuru esnasında yeniden parmak izi vermesine gerek olmamaktadır.
Yunanistan vize başvurularının konsoloslukta değerlendirilme süresi 7 ile 15 iş günü arasında değişmektedir. Bu süreye resmi tatiller, konsolosluğun yoğunluğu, başvuru sahiplerinden istenen ek evraklar veya mülakat talebinde bulunulması gibi durumlar etki edebilmektedir. Bu sebeple Yunanistan vize başvurunuzun Yunanistan seyahatinizden en az 1 ay önce yapılmasını tavsiye ederiz.
Yunanistan konsolosluğu veya Yunanistan büyükelçiliğinden yapılan vize başvuruları şartların yerine getirilmemesi gibi durumlarda reddedilebilmektedir. Vize reddinin pek sebebi olabilmekle beraber başvuru aşamasında kullanılan evrakların eksik ya da sahte olması, seyahatin amacının kanıtlanmamış olması, seyahatin inandırıcı bulunmamış olması, seyahatin bitiminde Yunanistan ’dan ayrılınacağının ibraz edilmemiş olması gibi sebeplerle konsolosluk başvuruları olumsuz sonuçlandırabilmektedir. Olumsuz sonuçlanan vize başvurularında pasaport ile birlikte reddin sebebinin belirtildiği red mektubu bulunur. Konsolosluğa başvuru için verilen diğer evraklar başvuru sahibine iade edilmemektedir. Yeni bir başvuru yapılmak istendiğinde aynı evraklar yeniden hazırlanarak başvuru yapılmalıdır. Ret mektubunda sunulan sebebi bertaraf edecek kanıtlayıcı evraklar varsa bunlar da dosyaya eklenmelidir.
Olumsuz sonuçlanan vize başvurularında başvuru sahibi vize itiraz dilekçesi yazarak konsolosluğa itiraz etme hakkına sahiptir. Vize reddi itiraz dilekçesi başvuru sahibinin ıslak imzasıyla konsolosluğa direkt sunulmalıdır. E-mail veya telefon ile itiraz etme hakkı bulunmamaktadır. Reddedilen vize başvurularında ödenen harç bedelleri iade edilmemektedir.
Yunanistan’a araç ile seyahat etmek isteyenler seyahat amaçlarına uygun kendi evraklarının yanı sıra seyahat edecekleri aracın da evraklarını sunması gerekmektedir. Bunlar araç ruhsat fotokopisi, aracın yeşil sigortası ve beynelmilel ehliyettir. Aracı kullanacak kişi ile ruhsat sahibi farklı kişiler ise araç sahibinin vekalet vermesi gerekmektedir.
Yunanistan’dan aldığınız schengen vizesi ile tüm schengen bölgesi ülkelerine seyahat edebilirsiniz. Fakat seyahat planınızda en uzun süre kaldığınız ülkenin Yunanistan olması gerekiyor. Eğer seyahat planınıza göre Yunanistan’dan farklı bir ülkede daha uzun süre kalacaksanız, en uzun süre kaldığınız ülkeden vize başvurusunda bulunmanız gerekiyor.
Yunanistan’ın yaz dönemlerinde yaptığı kapı vizesi uygulaması ile schengen ülkelerine seyahat edilememektedir. Yunanistan kapı vizesi schengen statüsünde bir vize olmayıp sadece alındığı Yunan adası için kullanılabilmektedir.
Seyahat planınızda en çok konaklayacağınız ülke Yunanistan olarak görünürken farklı bir ülkede daha uzun konaklamanız halinde vize ihlali sayılabilir ve sonraki vize başvurunuzda ret sebebi olarak gösterilebilir.